5. МЕЂУРЕГИОНАЛНА СМОТРА

09.априла 2016.  у ОШ“Марија Трандафил“ У у Ветернику, све је одзвањало од дечијег жамора, смеха и аплауза. Деца су имала прилику и част да одгледају 11 луткарских представа. Како је у Пропозицијама наглашено, свака луткарска група у свом саставу има бар једног учесника из осетљиве групе. Тог дана, како каже хинма Смотре ,“...сви смо ми исти, разлике нема, осим висине и боје тена, у истом ритму, моје и твоје куца нам срце, а има нас двоје...“. Директорка школе, Милијана Граховац Проле, поздравила је све учеснике и срдачно им отворила врата наше школе да се у њој осећају као домаћини, а не гости. Смотру је отворила саветница из Школске управе Јужнобачког и Сремског региона, Соња Миладиновић и позвала све учеснике да ускладе рад срца и да нам она закуцају у истом ритму. Хор ОШ“Марија Трандафил“ под руководством наставнице Јелене Радоички, и ове године је започео наше дружење певајући химну Смотре“Наша срца куцају у истом ритму“. Сви учесници су химну певали с њима. Културно уметничко друштво „Соко“ из Инђије и ове године нас је развеселило сплетом игара. Такмичило се  10 школа и једна предшколска установа, из девет општина (Нови Сад, Ириг, Инђија, Зрењанин, Оџаци, Врбас, Жабаљ, Бела Паланка и Сремски Карловци).  Ван конкуренције је на крају дружења одиграна драмска представа „Мику у новој школи“, чији текст је написала ученица ОШ“Петар Кочић“ из Инђије, Доротеа Живановић.

 

Идејни творци Смотре су учитељице Аленка Орешчанин и Слађана Путић. Смотра је замишљена претежно као едукативно средство наставницима за размену искуства и позитивно дружење. Због специфичности једног броја учесника представе су временски ограничене на максимално трајање 15 минута. Поносни смо јер сви учесници с изузетном пажњом прате представе својих другара.  Морамо да издвојимо Покрајински секретаријат за образовање који је Смотру препознао као средство едукације и сваке године нам обезбеди средства за њено одржавање. Пехари, дипломе, захвалнице и заштитни знак смотре су врло значајни учесницима. С поносом можемо да кажемо да у нашим круговима нема злобе, зависти, љутње и ружних коментара усмерених према онима који су ове године за нијансу били бољи у некој категорији. Научили смо децу да посматрају, закључују и да се  труде сваке године да буду све бољи. Поносни смо и што смо охрабрили многе учитеље да се сами опробају  у писању сценарија, а и неке ученике.

 

Учитељи заслужни да ова Смотра има срце су Аленка Орешчанин, Слађана Путић, Јелена Радоички, Марија Драчански, Биљана Грбовић, Душка Атанацков, Марија Станковић, Тања Јосимовић и Слађана Пузић. Да би то срце правилно куцало потребна му је додатна подршка коју му пружа директорка, Милијана Граховац Проле, као и наша куварица Сабира Богдан,теткица Госпава Миловац и наши домари Кристијан Петраш и Михајло Швоња.

 

Све представе су биле изузетно креативне и поучне, лутке и сценографије маштовите и претежно еколошке.

Жиру у саставу: Соња Миладиновић, саветница, Мајда Томић , професор српског језика, Јелисавета Жарковић, учитељица, Зорана Граховац, ученица и Силвана Николић, родитељ, имао је захтеван и тежак задатак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Награде:

 

 

1.     место за најкреативније лутке - ОШ"Бранко Радичевић" ,Равно Село (Врбас)

2.     место за најкреативније лутке - ПУ"Дечија радост", Крушедол (Ириг)    

3.     место за најкреативније лутке - ОШ"Петар Кочић", Инђија (Инђија)

 

 

1.     место за сценографију - ОШ"Марија Трандафил", Ветерника   (Нови Сад)  

2.     место за сценографију - ОШ"Жарко Зрењанин",Госпођинци (Жабаљ)  

3.      место за сценографију - ОШ"Љупче Шпанац",Беле Паланке  (Бела Паланка)

 

 

1.     место за режију - ОШ"Светозар Марковић Тоза",Елемир (Зрењанин)      

2.     место за режију - ОШ"Марија Трандафил", Ветерник (Нови Сад)  

3.     место за режију - ОШ"Нестор Жучни", Лалић (Оџаци)

 

 

Најоригиналнија музика -ОШ"23.октобар", Сремски Карловци (Сремски Карловци)

 

Најбољи мушки сценски говор- ОШ"Иван Гундулић", Ченеј (Нови Сад)        

             

Најбољи женски сценски говор- ОШ"Доситеј Обрадовић", Ривица (Ириг)

 

 

1.     место за луткарску представу у целини - ОШ"Љупче Шпанац", Бела Паланке (Бела Паланка)

2.     место за луткарску представу у целини - ОШ"Доситеј Обрадовић", Ривица (Ириг)

3.     место за луткарску представу у целини - ОШ"Светозар Марковић Тоза",Елемир (Зрењанин)

 

 

Награду за посебан допринос драмском стваралаштву (написан велики број драмских текстова) понео је васпитач из ПУ"Дечија радост" Ириг, Ђорђе Оролицки

 

Због  успеха у учењу које је остварено луткарском методом за ученика који ове године носи "Срце смотре" проглашен је ученик ОШ"Марија Трандафил",  Јетмир Гаши.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМ СМОТРЕ

10:00-10:15

 ОТВАРАЊЕ СМОТРЕ

Уводна реч директорке школе Милијане Граховац Проле

Отварање Смотре, Соња Миладиновић , саветница у Школској управи 

10:15-10:20

ХИМНА СМОТРЕ

ХОР и наставница Јелана Радоички ОШ“Марија Трандафил“ Ветерник

Текс,музика и аранжман 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10:20-10:30

Куд „Соко“ Инђија

 

DSC_0063
DSC_0053
DSC_0042
DSC_0031
DSC_0027
DSC_0022
DSC_0021
DSC_0005
DSC_0002
DSC_0001
DSC_0021
100_2610
100_2610
100_2609
100_2609
100_2607
100_2607
DSC_1060

DSC_1060

DSC_1059

DSC_1059

DSC_1058

DSC_1058

DSC_1057

DSC_1057

DSC_1056

DSC_1056

DSC_1016

DSC_1016

100_2615

100_2615

  • Драги домаћини, поштоване колеге, хвала Вам што сте омогућили члановима дечијег ансамбла КУДа "Соко" из Инђије да учествују на Вашој манифестацији. Вратили смо се пуни утисака, деца су пресрећна јер су показали своје умеће пред вршњацима, добили велики аплауз... Честитам Вам на одличној организацији. Хвала Вам на љубазности и гостопримству.Ово је дан за памћење и надам се да ћемо се видети и следеће године.

Срдачан поздрав,

Наташа Косановић, председник УО КУДа "Соко" из Инђије

10:30-10:45

Луткарска представа: „Лав и миш“

Текст: Аленка Орешчанин

Редитељ: Аленка Орешчанин и Слађана Путић

Музика: композиције за оперету компоновала Јелена Радоички

Лутке: Аленка Орешчанин, Слађана Путић, Марија Драчански и Тања Јосимовић

Сценографија: Аленка Орешчанин и Тања Јосимовић

Луткарска група: „Бубамарци, ОШ“Марија Трандафил“, Ветерник. Чланови групе: Лариса Жепина, Софија Стијеповић, Сара Јурић, Анђела Васић, Дуња Миљановић, Јетмир Гаши, Немања Шумар, Елена Ромчевић, Сара Шебез, Василије Мићуновић, Николина Бероња, Александар Мудринић,

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

10:55-11:05

Луткарска представа: “Со вреднија од злата“

Текст:

Редитељ: Сања Воденац

Музика: Сања Воденац, Jeлена Видановић

Лутке: Сања Воденац, Jeлена Видановић

Сценографија: Сања Воденац, Jeлена Видановић

Луткарска група: ПУ „ Дечија радост“ Ириг-Крушедол. Чланови групе: Марковић Лука, Букоровић Вук, Анастасија Рајлић, Гајер Кристина, Малетић Милица, Урош Комазец, Лазар Петровић.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Ове године, а по први пут, међу учесницима се нашла и предшколска установа- ДУ „Дечија радост“ Ириг, подручно одељење Крушедол.

Представа је позитивно вреднована од стране стручног жирија и добила награду- друго место за оригиналне лутке (израђене од рециклажног материјала- пластичних флаша). Деца су са смотре понела и статуу „Срце смотре“, позитивне утиске и задовољство што су се дружили са другом децом.

Васпитачице ову смотру виде као вид позитивног стручног усавршавања, развијања вештина и компетенција, уз неговање тимског рада; оснаживање породице да буде део групе у којој дете расте, и свакако велики подстицај за децу из осетљивих група.

васпитачица, Сања Воденац, Крушедол

11:15-11:30

Луткарска представа: „Пазите да вам се не деси“

Аутор приче: Славица Ћирић

Редитељ: Јелена Јовановић и Славица Ћирић

Музика: Славца Ћирић и Славољуб Тошић

Лутке: Славица Ћирић

Сценографија: Славица Ћирић

Луткарска група: „Искре“, ОШ „ Љупче Шпанац“ Бела Паланка. Чланови групе: Јована Николић, Мила Јовановић, Марко Куртић, Елена Дурмишевић, Ана Пешић, Валерија Ћирић, Бишковић Наталија, Дамјан Петровић.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Драга Аленка, ми још сређујемо утиске и причамо о вашем дочеку.Презадовољни смо. Ви сте домаћини какве само можемо пожелети. Мој предлог је да Смотра обавезно прерасте у републичку како би такмичење нас, који живимо ван територије Војводине било оправдано.Било би лепо када би за нас који долазимо са стране било обезбеђено преноћиште у вршњачким породицама, то би нам у многоме олакшало финансиски. Можда постоји могућност да се укључи већи број деце из осетљивих група, што њим значи много.

Ово су биле сугестије, а сад утисци

Као домаћини сте фантатични, пријатни, срдачни, љубазни, организовани,... Велика захвалност саветници министарства која нас је одушевила својим спонтаним понашање.Белика захвалност нашој домаћици Душки, која је била предивна према нама. Школа вам је лепа, уредна, сређена са пријатном домаћинском атмосфером.

Деца су такође одушевљена, данас су о томе причали за ТВ емисију. Све им е допало.Цела моја Паланка данима бруји о вама и вашој доброти. Данас смо снимли емисију за  локалнуТВ. Директорица нас је дочекала пресрећна. Ја сам препоносна на моју децу. Види се да сте фер организовани, нема намештаљки. Много је лепо што негујете то да мена незадовољних. Најдражи ми је пехар за учешће, он је и најлепше дизајниран.

Организација хране је изванредна. Наша Силвана Николић, која је била у жирију је такође срећна због ваше спонтаности. Тој жени је потребна та врста уважавања и драго ми је да је и она тамо нашла неку сатисфакцију за свој бол који носи. Моја сатисфакција су дечије сузе радоснице. А ти Аленка, Т И  С И   Ц А Р И Ц А.

Учитељица Славица Ћирић, Бела Паланка

11:40-11:50

Луткарска представа:  „Кинески славуј“

Текст: Јовица Милошевић

Редитељ: Весела Мачкић

Музика: Биљана Оравец

Лутке: Весела Мачкић

Сценографија: Весела Мачкић и Снежана Мандић

Луткарска група: „Искрице“ ОШ“Иван Гундулић“ Ченеј, Нови Сад. Чланови

групе: Бараћ Милан , Анастасија Зељковић, Милица Ралић, Марко Крстић, Вукашин Пећанац, Ален Мисини, Ћурчин Јован, Миодраговић Лазар, Сабо Александра, Лазукић Милан.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Луткарску смотру,која је одржана9.04.2015.године у ОШ“ Марија Трандафил“ у Ветернику, обележилаје веома добра организација и пријатна атмосфера као и сваке године до сад. Домаћини су се потрудили да се професори и ученици осећају пријатно и добродошли. Наши ученици ( четврти разред у целом саставу) и наставнице Весела Мачкић и Биљана Оравец су дочекане од стране домаћина и добиле потребне смерницеи сатницу такмичења. Учесници су имали могућност да испрате све представе и усвоје позитиван однос према луткарству као и могућност дружења са ученицима из осетљивих група.

Наша школа наступала је са представом „Кинески славуј“ .

Захваљујемо се организаторима луткарске смотре на гостопримству, пријатној атмосфери и искрено се надамо да ћемо се дружити и следеће године.

учитељица Весела Мачкић, Ченеј

12:00-12:20

Луткарска представа: „Лепотица и змај“

Редитељ: Петар Станић

Музика: Петар Станић

Лутке: Петар Станић , Миљан Прелевић

Сценографија: Петар Станић , Миљан Прелевић

Луткарска група: „Елемирски луткари“, ОШ „Светозар Марковић Тоза“Елемир, Зрењанин. Чланови групе: Перин Урош, Грбић Ана, Видрић Радивој, Сара Вишњети, Маша Грабинџија, Калапиш Александра, Михајлов Верица.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Коначно једно лепо дружење , лепо такмичење које ћу памтити , како ја  као учитељ , тако и моји ђаци.Од самог почетка за време путовања од Елемира нас је пратило добро расположење.Одушевили смо се изгледом школе ,  учионице , нашом  домаћицом.Не сретох још тако љубазне ликове а из наше бранше. Деценију и више година се бавим луткарством, и заступам мишљење  да је најбоље наставно средство, како за све ученике у нижим разредима , а још боље за децу из осетљивих група.Показали смо најбоље што смо умели. Веома несебично залагање домаћина , изузетан пријем и однос према ученицима, веома љубазна представница министарства, нас гони у размишљање не да ли ћемо следеће године доћи , већ још у превозу до куће , смо се договарали са којом представом долазимо следеће године.

Срдачан поздрав од Елемирских луткара и учитеља Петра Станића

12:25-12:35

Луткарска представа: “ Здрави зуби-лепи зуби“

Текст: Одак Лара

Редитељ: Марија Алфировић

Музика: Марија Алфировић

Лутке: Снежана Петровић

Сценографија: Марија Алфировић и Снежана Петровић

Луткарска група: „“ ОЗОН“, ОШ „Петар Кочић“, Инђија. Чланови групе:

Ален Ибришимовић, Миа Сомборац, Елена Кнежевић, Урош Каназир, Мијат Вукадиновић, Бојана Грбић, Александар Крзнарић, Лазар Вујасин, Алекса Мишковић

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Пету годину за редом наша школа „Петар Кочић“ узела је учешће на луткарској Смотри у Ветернику у ОШ „Марија Трандафил“.Оно што је веома важно је да смо, као и сваке године,веома лепо примљени и домаћински дочекани од стране радника школе. Смотра је организована и спроведена тако да немамо нити једну замерку.Одгледали смо све представе и заиста се мора рећи да се ове године лутке као и приче које су представили скоро професионално направљене, те да се ми учитељи заиста усавршавамо и много напредујемо на овом пољу. Ово је заиста за сваку похвалу.

Један родитељ мог детета је рекао да је то једино место где са поносом равноправно наступају сва деца и свака им част на идеји.  Мислим да је то суштина ове смотре.

Учитељица Марија Алфировић и наставница Снежана Петровић из

ОШ“Петар Кочић“ из Инђије

12:40-12:55

Луткарска представа:  „Зашто да будем пчела?“

Текст: Весна Јовић

Редитељ: Весна Јовић

Музика: Весна Јовић

Лутке: Весна Јовић

Сценографија: Весна Јовић

Луткарска група: „Пчелице“, ОШ „Жарко Зрењанин“, Госпођинци. Чланови групе Бубњевић Марија, Барбул Јасмина, Марић Марјан,  Тарлаћ Бојана, Саламон Бојана.

Драга Аленка хвала на лепом дочеку и доброј организацији.Задовољна сам што су представе пратиле планирану сатницу.Утисак је позитиван јер ова смотра за моје ученике представља малу екскурзију.Упознали су нове другаре и разменили адресе.Били су срећни и задовољни.У школи су постали мале звезде кад смо показали награде.Мотивисана сам да наставим са оваквим радом.

Весна Јовић, учитељица, ОШ“Жарко Зрењанин“ Госпођинци

13:40-13:55

Луткарска представа: „Злата је била рибица златна“

Текст: Ђорђе Оролицки

Редитељ: Гордана Фодог

Музика: Ђорђе Оролицки

Лутке: Гордана Фодог

Сценографија: Гордана Фодог

Луткарска група: „Рива“, ОШ „Доситеј Обрадовић““, Ириг. Чланови групе: Антонијевић Светлана, Јовичић Вукашин, Пајић Милица, Продановић Никола, Крстић Бојана, Јовичић Љубица.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Све представе Смотре су биле веома успешне а том приликом је приказано и велико умеће младих луткара.

Ова Смотре промовише луткарство као најмоћнији педагошки приступ и облик рада у свим деловима васпитно-образовног рада у коме свако дете, а поготово оно из осетљивих група, буде прихваћено са свим својим врлинама и манама.

Тимски рад и социјализација долазе до изражаја и нико се не осећа одбачено ни другачије.Вратили сте осмех на дечија лица.

Срдачан поздрав, Гордана Фодог, Ириг

14:00-14:10

Луткарска представа: „Посуђијада“

Текст: Влада Батић

Редитељ: Мелита Обрадовић

Музика: Мелита Обрадовић

Лутке: Мелита Обрадовић

Сценографија: Мелита Обрадовић

Луткарска група: „Јежићи“, ОШ „23 октбар““, Сремски Карловци. Чланови групе: Исаковић Тара, Зељковић Лана, Лужајић Петар, Радосављевић Милена, Агбаба Сара, Живојновић Маја, Дрљан Ванеса

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

14:15-14: 30

Луткарска представа: „Дуга“

Редитељ: Далиборка Марковић

Музика: Далиборка Марковић

Лутке: Далиборка Марковић

Сценографија: Далиборка Марковић уз помоћ ученика

Луткарска група: „Пачићи-првачићи“, ОШ“Нестор Жучни“, Лалић, Оџаци.  Чланови групе: Анђела  Стојковић, Филип  Ного, Даниел Бенка, Јована Кривокућа, Сара  Елајеб, Вероника  Тртица, Лара Новаковић, Јован   Опшић, Коста  Младеновић

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Наши ученици иако првачићи издрзали су смотру и било им је лепо. Све је било на завидном нивоу  баш онако како сам и очекивала... Док смо путовали назад до Лалића девојчица из Либије ми је пришла и рекла да ће се она следеће године потрудити да буде најбоља и да добијемо велики пехар... пехари су оставили велики утисак на њих.

Далиборка Марковић, учитељица ОШ“Нестор Жучни“ Лалић

14:35-14:50

Луткарска представа: „Коктел бајка“

Текст: Тоде Николетић

Редитељ: Дина Заварко

Музика: Ковач Бојана

Лутке: чланови секције

Сценографија: Ковач Бојана

Луткарска група: „Чаробњаци“, ОШ“Бранко Радичевић“, Равно Село, Врбас.  Чланови групе: Александровић Леонтина, Мартинов Анастазија, Рамић Јована, Рамић Јелена, Бановић Стеван, Крстић Лена, Крстић Вељко, Божић Анђела, Калајџија Зорана, Војиновић Никола, Марић Рајко, Шарић Драгана.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Драга Аленка,

Хвала Вам на несебичној подршци и разумевању. Време проведено у Вашој школи ће нам остати дуго у сећању, јер сте одлични и срдачни домаћини, а атмосфера опуштена и весела. Две похвале првенствено за сву децу која су учествовала на смотри, за раднике и директора Ваше школе који су се потрудили да све тече по плану, за све учитељице које су учествовале на смотри и наравно за жири који се потрудио да свака школа добије награду и похвалу за неку категорију и на тај начин нам дао крила и мотивацију да се видимо и следеће године. Програм је био разноврстан и шаролик, представе одличне и поучне, свака на свој начин, а деца...њихове осмехе је најбоље ставити у књигу утисака јер говоре више од речи.

До следећег виђења...   ...Наша срца куцају у истом ритму...

          Срдачан поздрав,  Ивана и Бојана

1505-повлачење жирија

Драмска представа ван конкуренције

„МИКИ У НОВОЈ ШКОЛИ“ – Инђија, ОШ“Петар Кочић“

Куд „Соко“ Инђија

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Календар такмичења

Обавештење за медије

Правилник смотре